Kako kupovati ribu u slučaju invazije iz svemira?Postoji verovatnoća da se negde tamo, u beskrajnim prostranstvima univerzuma, nalazi planeta na kojoj nema ribe. Planeta čiji stanovnici nikada nisu servirali punjenog šarana, napravili škampe na buzaru, ili se jednostavno prepustili uživanju u odresku tune.

Kada bi došlo do kontakta sa njima, nema sumnje da bi to podstaklo veliku posećenost beogradskih pijaca, jer univerzalno kosmičko pravilo kaže da se gužva javlja obično na onim mestima gde se mogu sresti najbolje ribe u gradu. Kako je veoma važno da u svakom trenutku na raspolaganju imamo siguran i dobar ulov, u ovom tekstu ćemo se baviti temom koja uz malo neplaniranih uticaja može postati veoma aktuelna i glasi – kako kupovati ribu u slučaju invazije iz svemira?

Ne putujte vazdušnom linijom.

Za razliku od vas, posetioci iz drugih sazvežđa će verovatno imati mogućnost vazdušnog prevoza, ali su male šanse da će da pronađu parking u neposrednoj blizini ribarnice. I dok se vrte u krug tražeći način da ateriraju, vi imate dovoljno vremena da na miru izaberete ono što vam se dopada iz svežeg asortimana. Naravno, ovo će trajati kratko, tek toliko dok gosti ne shvate vašu prednost. Deo njih će se opredeliti za pešačenje i javni prevoz, ali značajan deo će poželeti da poseduje automobil. Ovu okolnost, pretvorite u svoju prednost tako što ćete im prodati svoje vozilo po astronomskoj ceni, kupiti bolje, a ostatak novca iskoristiti za duži period neometanog snabdevanja ribom.

Eskperimentišite sa terminologijom.

Budite dobar komšija i pozovite vanzemaljca u goste. Poslužite ga savršeno pripremljenom pastrmkom, a kada izazovete efekat oduševljenja, uputite ga da ode u ribarnicu i traži ćevape.  Nemojte preterivati, pa nakon nekoliko dana priznajte da je došlo do zabune i smanjite rizik od intergalaktičkog skandala. Uvek se možete pravdati činjenicom da su ćevapi tradicionalno jelo koje se u teoriji može pripremati i od ribljeg mesa, te da ste imali iskrene i čiste namere u želji da novopridošlicama omogućite još jedno gastronomsko iskustvo.

Oslonite se na bonton.

Ako vam međuzvezdani putnici kažu da žele dobru ribu, objasnite im da moraju da se potrude i ostave vrhunski utisak pre nego što je pozovu za trpezu. U ovom slučaju, u pitanju je čista bela laž koja će vam dati taktičku prednost da obavite kupovinu, dok oni pokušavaju da uspostave razgovor sa šarmantnom oradom ili ćutljivim dagnjama. Ako vas budu gledali sa čuđenjem, uvek možete da im objasnite da ste vi redovna mušterija i stari znalac, koji je u svoje vreme šarmirao svaku pojedinačnu stanovnicu reka i okeana.

Širite opštu kulturu.

Nekad je moguće spojiti lepo i korisno. Organizujte druženje u čast novih stanovnika naše planete, te obogatite zajedničke trenutke čitanjem odabranih odlomaka Melvilovog Mobi Dika, ili projekcijom filmova iz serijala o ajkuli. Po završetku, sve što je potrebno jeste da one goste koji još uvek imaju afinitet ka ribljim specijalitetima, kao pravi domaćin upoznate sa opcijom online naručivanja. Budite sigurni da će ista biti prihvaćena oberučke i sa velikim olakšanjem.

Velike su šanse da prethodni saveti neće biti potrebni u bližoj budućnosti, ali ako ništa drugo, barem nam mogu poslužiti da shvatimo koliko je lepo živeti u sadašnjosti. Sedam beogradskih Tropic ribarnica u svakom trenutku nam stoje na raspolaganju, pri čemu ne samo da imamo najširi mogući izbor već i garanciju svežine asortimana koji iz direktnog ulova stiže čak četiri puta sedmično. Uslužno čišćenje i pečenje samo su dodatni bonusi, pa su one sa razlogom poznate kao mesto sa koga se uvek vraćamo sa dobrim ulovom. I za kraj, bez obzira da li razmišljate o invaziji iz svemira, ili finesama koje će pripremu obroka učiniti savršenom – računajte na dragocene i korisne savete koje će ljubazno osoblje rado podeliti sa vama.