Kako istinski uživati u ribiDa li ste nekada videli kako neko jede ribu i zainteresovan je za dešavanja oko sebe? Ni ja. Da je recimo Kej, u “Kumu” jela ribu umesto lazanje, nikada ne primetila ono što se oko nje dešava. Kada jedeš ribu, prosto nemaš vremena za dramu.

Priprema i degustacija ribe zahtevaju mnogo ljubavi, pažnje i znanja. Ako se odlučite na samostalno pronalaženje, čišćenje i spremanje ribe – srećno. Kako biste bili što sigurniji da je riba koju kupujete sveža, obratite pažnju na škrge, meso i oči. Škrge treba da budu svetlo crvene i da na njima nema sluzi, meso je svetle boje i blagog mirisa a oči ispupčene, nikako upale. Sa druge strane,  u dobrim ribarnicama  vas uvek čeka sveža riba pa je to ujedno i jedna briga manje.

Ako ste u mogućnosti, kupite već očišćenu ribu ili zamolite da prilikom kupovine to učine za vas. Proces čišćenja ribe za početnike može da bude nezgodan. Ne kažem da će se desiti da odustanete od svega i naručite picu, nego da je potrebno određeno vreme kako bi čišćenje ribe bilo nešto što se radi sa uživanjem. Jer, hej, da bi bilo lepo, neko mora i da se potrudi.

U zavisnosti od toga da li će ribu konzumirati samo odrasli ili i deca (ili odrasli koji se ponašaju kao deca) treba izabrati ribu koja ima baš odgovarajući broj kostiju. Recimo brancin i orada grubom klasifikacijom spadaju u ribe sa manje kostiju, ali moram da napomenem da profesionalci umeju da spreme ribu sa dosta kostiju a da to ni u jednom trenutku ne naruši uživanje.

Što se tiče same pripreme, ribu možemo spremati na šporetu, na roštilju i u rerni. Možemo je – peći, bariti, pohovati, marinirati, dimiti, filetirati, puniti, pa čak i napiti (šaran). Pre svega toga, ribu je potrebno dobro oprati i osušiti a poželjno je i da bar sat vremena odstoji u marinadi. Međutim, budimo iskreni – mnogo je vremena potrebno da bi se pripremio zdrav i ukusan obrok pa zato može biti daleko lakše da odaberete i jednostavno naručite ono što poželite brinući samo o vrsti i količini.

Za kraj, ostaje ono najslađe. Od svih blagodeti 21. veka ribu možemo jesti svaki dan a da ne moramo da posedujemo opremu za pecanje, prostor za čišćenje i toleranciju stanara na mirise. I ne zaboravite da limun nije samo dekoracija, iscedite ga preko pečene ribe i na kraju obroka ga iskoristite da očistite prste.