Ušuškana orada



Sastojci:

2 očišćene orade (Naručite online)
1 glavica crvenog luka
2 čena belog luka
2 paradajza
1 crvena paprika
300g tikvica
4 kašike maslinovog ulja
1 dl belog vina
1 limun
so
biber
majčina dušica
bosiljak
lovorov list
peršun

Priprema:

Očišćene orade operite i dobro osušite.

Ribu spolja posolite i pobiberite po ukusu. Sitno seckani peršun i beli luk rasporedite po unutrašnjosti i ostavite da odstoji.

Paradajz kuvajte desetak minuta u ključaloj vodi ga zatim izvadite i skinte sa njega koricu. Zagrejte tiganj na srednju jačinu i na dve kašike maslinovog ulja lagano propržite crveni luk.

U vatrostalnu posudu ili pleh nasecite paradajz, papriku, tikvice i limun i pecite poklopljeno ili prekriveno alu folijom 15 minuta na 180°C.

Izvadite posudu iz rerne i u nju stavite orade tako da budu prekrivena povrćem. U posudu nalijte ostatak maslinovog ulja kao i belo vino i pospite željenom količinom začina – bosiljka, lovora i majčine dušice. Poklopite posudu i pecite 20 minuta na istoj temperaturi. Ukoliko želite hrskaviju koricu, otklopljenu posudu možete vratiti u rernu na još 5 minuta dodatnog pečenja.

Ušuškana orada je spremna i možete je poslužiti sa belim vinom koje ste koristili za njenu pripremu.