Upoznajte ŠaranaŠaran je najpoznatija domaća riba koja može da dostigne veličinu i do 1 m, a težinu i od preko 20 kg. Ipak, za kuvanje su najbolji šarani od oko 3 kg.
Šaran se mnogo gaji u ribnjacima, a takav šaran obično nije sav prekriven krljuštima ili je čak sasvim bez njih. Dešava se da šaran iz ribnjaka ili stajaćih voda ima, ponekad, dosta neugodan miris na barsku vodu. Takvog šarana, ako je živ, treba bez hrane držati dan dva u svežoj vodi, koju treba često menjati. Ukoliko riba nije živa, treba je očistiti i staviti u hladnu vodu, u koju ste dodali malo sirćeta ili nekoliko kriški limuna. I tu vodu treba svaki sat menjati tokom 4-5 sati. Takav šaran se inače mora mnogo jače začiniti, najbolje sa dosta belog luka ili mirisnim biljem, kako bi se miris na mulj što više izgubio.
Šaran ima velike kosti sa kojih se meso lako skida. Od njega se mogu pripremati razna jela kao što su čorbe, đuveči, paprikaši. Šaran se najlepše peče cijeli, dobro začinjen lukom, i belim i crnim. Može se peći na pirinču, raznom povrću, podvarku i sl.