Kombinujte ribu, muziku i vinoSložićete se da kada dođe do konzumiranja hrane, njen ukus ne zavisi samo od načina na koji je jelo spremljeno već i od atmosfere u kojoj se nalazimo. Zato nam ista hrana na različitim mestima ponekad ima potpuno drugačiji ukus.

Iako nam možda prija da povremeno promenimo ambijent i posetimo omiljeni restoran, prednost ručka i večere u kućnoj atmosferi je mnogostruka – ne moramo unapred da obavimo rezervaciju, možemo da ostanemo koliko god želimo i što je najbitnije, mi smo zaduženi za ugođaj.

U ovim hladnim danima juna, sve što nam treba je malo letnjeg povetarca koji će nas ubediti da je ovo godišnje doba ipak na pragu, a ne miljama daleko, kako nam se sada čini. A kako bolje da prizovemo leto u naš dom nego osmišljavanjem obroka u kojem dominira dobro spremljena sveža morska riba uz odgovarajuće vino i muziku – kao neizostavni začin.

Pri odabiru vina moramo se osvrnuti na odabir ribe, pa vas zato pozivamo da pogledate našu aktuelnu ponudu a mi ćemo vam, u odnosu na nju preporučiti odgovarajuću bocu, ili dve.

Prema vrsti mesa, odnosno zastupljenog procenta masti u njemu, ribe delimo na bele i plave. Da vam ova podela bude jasnija – bela riba je nemasna, a plava masna. “Masno” ovde nema negativnu konotaciju, jer je ovakva riba bogatija veličanstvenom omega3 masnom kiselinom i vitaminima iz grupe A i D.

Bela riba, u koju spadaju, između ostalih, orada, brancin i zubatac se najbolje “slaže” uz lagana kiselija bela vina poput šardonea, pino griđa, sovinjon blana i tamjanike. Ukoliko je riba spremana u sosu koji sadrži belo vino, poželjno je da se isto konzumira i tokom obroka.

Uz plavu ribu, poput sardele, nezaobilazno je crveno vino samo treba voditi računa o nivou tanina i “punoći tela”. Vina punog tela, poput širaza, vranca i kaberne sovinjona, imaju veći procenat gvožđa pa ako se kombinuju sa plavom ribom, mogu ostaviti neprijatan ukus u ustima.

Ako niste u mogućnosti da pronađete neko laganije crveno vino poput prokupca, crne tamjanike ili gamea, preporučujemo da se okrenete triku iskusnih primoraca i uživate u bevandi. Jednostavno, pomešajte crveno vino sa hladnom vodom u razmeri koja vam najviše odgovara.

Za kraj, ali ne i najmanje bitan, ostaje izbor muzike koja će upotpuniti sve mirise i ukuse. Napravite svoju jedinstvenu plej listu sa zvucima laute i buzukija koji će vas zasigurno odvesti na prostranstvo primorja dok se miris tek spremljene ribe i otvorene boce vina širi vašim domom.

More nikada nije bilo bliže, zato posetite jednu od naših ribarnica ili naručite svoj savršeni obrok i prepustite se uživanju.