Kada ti život da pastrmku, ti napravi…Neko je jednom davno rekao da čovek čitavog života traga za nečim što mu se po pravilu nalazi ispred nosa.  Mnogi su toga svesni, ali ne obraćaju pažnju, što je sasvim u redu. Postoje i oni, poput Paola Koelja, koji o tome napišu knjigu koju kao omiljenu navode čak i oni koji je nisu pročitali.

Na sreću, ovo nije priča o njima.

Ovo je priča o tome kako sam pre skoro pola decenije napravio toliko dobru večeru, da je čitav univerzum stao na moju stranu i pomogao mi da ona bude za pamćenje. Zvuči čudno? Polako, krenimo od doručka…

9:00h

Grizem kroasan i suzbijam tremu pred poslovni sastanak zbog koga mi petak deluje kao ponedeljak. Prst klizi preko ekrana telefona, kao da traži nešto što će doneti olakšanje. Ono i stiže, ali ovaj put putem kratke SMS poruke.

Ako ostaje ponuda, može večeras. Izvini, nisam stigla da se javim ranije…

Trema pred sastanak nestaje i ustupa mesto kratkom odgovoru.

Naravno da ostaje…

10:15h

Sastanak nije prošao najbolje, ali to deluje kao daleka istorija. Sve je fokusirano na veče i trenutak kada ću moći da demonstiram svoje kulinarske veštine osobi koja je nakon dugo vremena pristala na ponudu za koju sam bio siguran da nikada neće doživeti svoje ostvarenje. Problem je što ja i nisam vičan kulinarstvu, ali sam je prilično revnosno ubeđivao u suprotno, pa odlazak u restoran nije opcija. Nažalost, nije ni naručivanje hrane, jer da ste imali uvid u istoriju naših konverzacija znali biste da moj poziv uključuje i zajedničku pripremu klope. Ona voli ribu, a ja nemam ništa protiv toga, ukoliko tokom pripreme ne proplivam.

Proplivam hehe…

Nil Gejmen kaže da će vam Google dati stotine hiljada rezultata, a bibliotekar onaj pravi. Ja kažem da nijedna mudra izreka ne zvuči tako kada vas život stavi pred svršen čin sa svega par sati manevarskog prostora. Srećom, bogovi interneta su bili dobre volje, pokazavši mi stranicu najbliže ribarnice koja je osim odlične pastrmke ponudila i recept za njenu jednostavnu pripremu:

 Pastrmka na seoski način

3 komada očišćene pastrmke (oko 9kg)

So (po ukusu)

3 kašike suvog biljnog začina (Začin C)

50 g brašna T-500

1 dl maslinovog ulja i sok od 1 limuna

 

 

Pastrmke se operu, ocede, posole i začine, uvaljaju u brašno i prže u zagrejanom ulju. Još su me i posavetovali da ne preterujem sa jačinom ulja, te da se lagano prže na umerenoj temperaturi kako se ne bi raspale, već uhvatile lepu boju. Prilog krompir salata (to sam već znao da pravim) ili pasta (pogledajte detaljan recept ovde). Bez ikakvog oklevanja bacio sam se u akciju.

 

18:15h

Ulazim u stan, pobedonosno spuštam na sto sveže pastrmke koje su mi u ribarnici na Kaleniću ljubazno očistili, merkam boce vina koje imam u zalihama i hvatam se za mobilni telefon. Notifikacija strpljivo treperi, novi SMS je tu.

Izvini, moram da otkažem. Momak mi je danas saopštio da idemo na vikend iznenađenja, evo pakujem se na frku hahaha…ajde iduće nedelje, ja pravim klopu da se iskupim.

Okej, znam šta hoćete sada da me pitate. Odgovor je ne. Nisam imao pojma da ima momka.

 

18:50h

Još uvek blago nesvestan činjenice da veče neće imati holivudski rasplet, posmatram prve pastrmke koje su savršeno pečene. Krompir se bari, a luk je spreman da pronađe mesto u budućoj salati. Razmišljam o tome koliko još ljudi na planeti, u datom trenutku, deli moju sudbinu. Telefon zvoni umesto odgovora.

Ehej, gde si. Šta si planirao večeras, mi smo se dogovarali da se malo okupimo i vidimo…

Nije trebalo dva puta da me pitaju.

Dođite kod mene, pravim klopu pa posle možemo da idemo negde.

 

23:50h

Vrhunska klopa i zalihe vina bile su dovoljne da nas ubede da ne idemo nigde. Dok sam posmatrao ekipu kako se smeje, shvatio sam da je veče ipak dobilo finale koje zaslužuje. Tog dana, naučio sam dve lekcije. Prva je da ne možeš uvek imati sve što si zamislio, ali i da često imaš mnogo više od onoga čega si svestan, ali to smo već rekli na početku.   Druga lekcija naučila me je da ribu uvek kupujem samo na jednom mestu. Ta lekcija, ujedno je označila i početak jedne divne zajedničke priče, čiji detalji će se ubuduće sa velikim zadovoljstvom deliti  na stranicama ovog bloga.