Gurmanska blaga mediterana



Kako nas je najdugovečniji televizijski kviz na našim prostorima lepo naučio – ne može se pobeći od asocijacija – tako ću ja javno da priznam a vama će svima biti lakše: kada neko kaže “mediteranska kuhinja” ja vidim razigranu devojku koja u haljini na tufne vozi belu vespu po uskim i strmim ulicama osunčanog primorskog grada. Ona lakim korakom ulazi na pijacu i osmesima plaća svežu ribu, paradajz, blitvu, krompir i beli luk zatim odlazi na svoje imanje gde u prostranoj kuhinji pleše uz Trantelu. Jelo bogati prstohvatima soli i razgranatim granama ruzmarina i bosiljka. Prilično sam siguran da je ženska verzija asocijacije – sve to isto samo sa Erosom Ramacotijem.

Neka sreća pogleda sve potomke pametnih ljudi koji su izmislili puteve i ostale vidove transporta jer zahvaljujući njima, ne moramo samo da maštamo o idealnom obroku mediteranske kuhinje dok tužni slušamo Sirtaki. U pripremi i konzumiranju ove hrane možemo da uživamo kada god želimo. Sve što nam treba je dobro snabdevena prodavnica ili još bolje snabdevena ribarnica jer, budimo iskreni, mediteran miriše na pečenog brancina i beli luk, mnogo belog luka.

Riba, pogotovo morska, je rudnik omega3 masnih kiselina koje opraštaju sve masti koje nemaju povoljan utisak na naš organizam. Kada pojedemo škarpinu, oslić ili skušu, omega 3 upadne na žurku loših masti i napravi fajront.

Pored nezaobilazne morske ribe, mediteranska kuhinja obiluje šarenilom povrća i voća poput – paprike, krompira, paradajza, blitve, limuna, ljubičastog luka (i luka u svim oblicima i bojama) i maslina – što u kombinaciji sa dobrim mladim sirom i dobro ispečenim komadom orade, lososa ili sardele, daje savršen obrok za pamćenje.

Ipak, najbitnije od svega je to da se mediteranska kuhinja po pravilu praktikuje u krugu dragih ljudi i blagih vina, što igra značajnu ulogu u održavanju fizičkog i psihičkog zdravlja svih nas. Da moram da izaberem tri najveća blaga mediterana rekao bih – dobra šala, lepljivi prsti i dovoljan broj tanjirića za kosti (da ne grabimo rukama preko stola).

Čuo sam da najavljuju da će ceo jun mesec biti hladniji nego inače. Zato osunčajte svoj dom dobrom mediteranskom kuhinjom. Ne oklevajte, već pronađite najbližu ribanicu ili se samo opustite i naručite riblje specijalitete i priloge koji će se brzo naći na vašoj adresi.